Ziekte van Cushing paard

Net als bij mensen, ontstaat de ziekte van Cushing paard in de meeste gevallen door een tumor in de hypofyse. De hypofyse is, wederom net als bij mensen, bij het paard een belangrijk deel van de hersenen. Wanneer deze tumor zorgt voor een verhoogd hormoongehalte – waarbij het gaat om het hormoon cortisol – kan bij het paard insulineresistentie of hoefbevangenheid ontstaan. De ziekte van Cushing paard is te behandelen, maar moeilijk te constateren. Hetzelfde geldt voor het stellen van een diagnose bij de mens en de hond.

Symtomen ziekte van Cushing paard

De symptomen van de ziekte van Cushing paard zijn als volgt: het paard kan te maken krijgen met overmatige haargroei, waarbij de haren in de meeste gevallen sterk gekruld zijn. Ook kan het paard meer gaan drinken en plassen, veel tot abnormaal veel zweten en spieratrofie krijgen. Spieratrofie is een naam voor het dunner en minder krachtig worden van de spieren van het paard. Ook kan er verlies aan spierweefsel ontstaan. Is er sprake van de ziekte van Cushing paard, dan kan er vaak moeilijk door de vacht worden gekamd en valt het de eigenaar van het paard vaak op dat het paard meer eet dan normaal. De aandoening ziekte van Cushing paard komt vaak voor bij oudere paarden, waarbij men moet denken aan een leeftijd van ongeveer 20 jaar. Maar helaas, ook jonge paarden krijgen te maken met de ziekte van Cushing paard, waarbij deze vaker voorkomt bij merries en pony’s dan bij hengsten en grote paarden.

Wanneer te maken met ziekte van Cushing paard?

Het constateren van de ziekte van Cushing paard is moeilijk. Net als bij mensen en de hond is het lastig met zekerheid de ziekte van Cushing paard te veronderstellen. Toch is het mogelijk een diagnose te stellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende onderzoeken. Dit betreft een bloedonderzoek, waarbij de ziekte kan worden gediagnosticeerd en gecontroleerd. Ook kan middels het bloedonderzoek worden gekeken of medicatie aanslaat. Een paard kan, in tegenstelling tot de mens en de hond, niet operatief worden behandeld voor de ziekte van Cushing. Slechts medicijnen kunnen de ziekte bestrijden. Wanneer deze in een vroeg stadium worden toegediend, is de kans op genezing het grootst.

Speciale voeding ziekte van Cushing paard

Indien de ziekte van Cushing paard speelt, wordt er gekozen voor speciale voeding voor het paard. Er wordt in eerste instantie weinig tot geen krachtvoer gegeven. Dit bevat namelijk een groot gehalte aan suikers en zetmeel, waardoor de kans op hoefbevangenheid aanzienlijk kan worden vergroot. Wanneer krachtvoer toch gewenst is, is het aan te raden krachtvoer met een minimaal suikergehalte (dat wil zeggen, minder dan 4 procent) te geven. Daarnaast is een goede kwaliteit van het ruwvoer noodzakelijk. Hierbij wordt gelet op de vitaminen en de mineralen in het voer, waarbij hooi een goede keuze is. Kuilgras daarentegen wordt liever vermeden: de kwaliteit hiervan kan erg wisselend zijn, net als het suikergehalte. Oudere paarden krijgen vaak suikerbietenpulp en mineralenmix ter aanvulling van het gewone voer.