Ziekte van Cushing hond

De ziekte van Cushing hond komt vaak voor bij de kleinere hondenrassen. Ziekte van Cushing hond is, net zoals bij mensen, een aandoening waarbij de bijnieren een verhoogd percentage aan het hormoon cortisol aanmaken. Deze ziekte komt zeer vaak voor bij honden, maar ook bij paarden. De ziekte van Cushing hond kan dezelfde oorzaken hebben als genoemd bij mensen.

Waardoor ontstaat ziekte van Cushing hond?

De eerste mogelijkheid als oorzaak voor ziekte Cushing hond is een kleine tumor, die groeit vanuit de hypofyse. Er wordt door deze tumor een teveel aan ACTH gemaakt, waardoor de bijnieren hetzelfde gaan doen. Deze vorm komt bij 85% van de honden met de ziekte van Cushing hond voor. Daarnaast is het mogelijk dat er een goedaardig gezwel is ontstaan vanuit de bijnieren. Echter, deze variant komt minder tot zelden voor bij de hond. Tot slot kan er een kwaadaardig gezwel bestaan in de bijnieren.

Symptomen ziekte van Cushing hond

Hoe weet je of jouw hond de ziekte van Cushing heeft? Er zijn een aantal symptomen, die gepaard gaan met de ziekte van Cushing hond. Zo kan de hond veel (meer dan normaal) gaan drinken en plassen en kunnen er kale plekken ontstaan in de vacht. Dit is vaak symmetrisch en deze kale plekken ontstaan vaak bij de flanken. Uiteindelijk kan de hond geheel kaal worden. Ook een dikke buik, sloomheid of lusteloosheid en het door de achterpoten zakken gaan gepaard met de ziekte van Cushing hond.

Diagnose ziekte van Cushing hond

Een diagnose van de ziekte van Cushing is moeilijk te stellen, zowel bij mensen als bij dieren. Dit is het gevolg van het gebrek aan tests die 100% betrouwbaar resultaat kunnen leveren. Hierdoor weet men nooit zeker of de hond in kwestie te maken heeft met de ziekte van Cushing. Om toch een diagnose te kunnen stellen, wordt vaak gebruik gemaakt van een urinetest, waarbij de urine van de hond 3 maal wordt opgevangen. Op de tweede dag van dit proces wordt dexamethason (een chemische variant van cortisol) toegediend, in een hoge dosis. Wanneer de dag erna weer urine wordt opgevangen, kan het cortisolgehalte worden gemeten. Indien er sprake is van de ziekte van Cushing hond, is het cortisolgehalte sterk verhoogd.

Behandeling van ziekte van Cushing hond

Er is een behandeling voor de ziekte van Cushing hond. Wanneer er sprake is van een tumor, uitgaande vanuit de hypofyse, wordt deze in de meeste gevallen middels een hersenoperatie verwijderd. De tumor kan ook worden bestraald, met als doel deze te doen oplossen. Daarnaast kunnen de bijnieren ook worden onderdrukt met behulp van medicatie, waarbij meestal gebruik wordt gemaakt van ‘Vetoryl’, ook wel Trilostane genoemd. Wanneer er sprake is van een bijniertumor, kan deze op chirurgische wijze worden verwijderd. De bijnieren kunnen tevens worden onderdrukt op basis van medicatie, waarbij wederom gebruik wordt gemaakt van Vetoryl (Trilostane). Let wel, dit is alleen mogelijk bij goedaardige tumoren.