Syndroom van Cushing symptomen

Het syndroom van Cushing symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar komen op bepaalde punten bij mensen – en zo ook bij dieren, zoals het paard en de hond – overeen. Zo kan er vermoeidheid en lusteloosheid ontstaan, of in het ergste geval oververmoeidheid. Naast deze veelvoorkomende klacht worden vele andere symptomen berust op de ziekte van Cushing.

Syndroom van Cushing symptomen: van onschuldig tot hevige pijnen

De syndroom van Cushing symptomen doen zich in verschillende mate voor en kunnen zich ook over een tijdsbestek van maanden tot jaren voordoen. De syndroom van Cushing symptomen ontstaan in de meeste gevallen geleidelijk aan, waarbij de volgende klachten door mensen met de ziekte van Cushing worden genoemd:

•    Toename van gewicht, maar niet meer dan gewoonlijk eten
•    Acné en/of andere huidproblemen
•    Dikte in de nek
•    Overbeharing (genoemd bij vrouwen)
•    Pijnlijke spieren en gewrichten
•    Verstoring in de menstruatiecyclus of het wegblijven van de menstruatie
•    Psychische problemen zoals somberheid, lusteloosheid, emotionele labiliteit of depressie

Naast bovengenoemde klachten en symptomen zijn er nog vele andere kwalen, genoemd door mensen met de ziekte van Cushing. De klachten kunnen verschillen van man tot vrouw en van persoon tot persoon en zo ook per specifiek lichaamsdeel. Waar syndroom van Cushing symptomen zich bij de ene persoon uit in de hals, heeft een ander last van syndroom van Cushing symptomen in de vorm van onderhuidse klachten (denk aan uitgestelde of uitgebleven menstruatie).

Geen duidelijke syndroom van Cushing symptomen

Bovengenoemde klachten en symptomen komen niet bij iedere persoon met de ziekte van Cushing voor. Syndroom van Cushing symptomen die het meest voorkomen zijn plots ontstane striae (striemen op de huid als gevolg van oprekking van de huid), een opgeblazen gezicht en dikker worden. Dit alles gebeurt vaak zonder verklaarbare reden – zoals veel eten of weinig beweging – waardoor het de persoon in kwestie – of de omgeving – op kan vallen. Syndroom van Cushing symptomen zijn echter niet altijd te zien met het blote oog, waardoor de ziekte soms pas in een laat stadium wordt gediagnosticeerd.